Αρχαιολογικό Μουσείο: Λειτουργεί από το 1999 στο Δημαρχείο της Ίου, στη Χώρα. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αντικείμενα από την πρώιμη εποχή του χαλκού & ευρήματα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Σκάρκου. Αρχαίο τείχος της πόλης Ίου: Η Χώρα της Ίου είναι κτισμένη σε λόφο, στη θέση της αρχαίας πόλης που προστατευότανε από ισχυρά τείχη. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα τείχη των αρχαίων κυκλαδικών πόλεων, κατασκευασμένο από μεγάλους κυβόλιθους ντόπιου σχιστόλιθου & έχει πάχος 2,10μ.
Πρωτοκυκλαδικός οικισμός στη θέση Σκάρκος: Εδώ ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα & σημαντικότερος οικισμός του πρωτοκυκλαδικού κόσμου. Χρονολογείται στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η καλή κατάσταση του οικισμού επιτρέπει στον επισκέπτη να θαυμάσει την προχωρημένη αρχιτεκτονική της εποχής. Τα κτήρια - μερικά από αυτά διώροφα - δείχνουν οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο με σύστημα απορροής των όμβριων υδάτων. Βρέθηκαν πήλινα αγγεία, σφραγίδες, μαρμάρινα ειδώλια καθώς επίσης μεταλλικά, οστέινα & λίθινα σκεύη & εργαλεία. Ένα μέρος από αυτά εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Δημαρχείο. Ο χώρος των ανασκαφών είναι επισκέψιμος από το 2009.
Τύμβος του Ομήρου: Απομεινάρια τάφων Ελληνιστικής περιόδου, στο βορειότερο σημείο του νησιού. Εδώ η παράδοση θέλει να βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Ομήρου.
Παλαιόκαστρο: Βυζαντινό κάστρο χτισμένο 300μ. πάνω από τη θάλασσα. Λίγο πριν φτάσουμε στη Ψάθη συναντάμε το πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο Παλαιόκαστρο.
Άγιος Ιωάννης: Στον Πύργο, το ψηλότερο σημείο του νησιού (713μ.).
Ο φάρος της Ίου: Xτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από Γάλλους τεχνίτες. Επισκευάστηκε το 2005, με παραδοσιακή μέθοδο & παραδοσιακά υλικά. Είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες.
Τυροκομείο: Βρίσκεται στο δρόμο προς την Ψάθη. Εδώ θα δείτε την διαδικασία παραγωγής τυριού ενώ μπορείτε να πάρετε μαζί σας μερικά από τα πιο νόστιμα τυριά.